top of page

Jeugd

We vinden het belangrijk om als gemeente een fijne plek te zijn voor de jeugd waar ze kunnen groeien in geloof. Daarom is er voor alle leeftijdsgroepen op de volgende manieren aandacht:

Crèche

Tijdens de kerkdiensten worden kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 3 jaar opgevangen in de crèche. Een groep ouders en een paar andere vrijwilligers dragen aan de hand van een rooster met elkaar zorg voor de begeleiding van deze kinderen.

Kindernevendienst

Voor de kinderen van de basisschool is er iedere zondag kindernevendienst. De kinderen beginnen de kerkdienst bij hun ouders. Na de gebeden is er met de kinderen een kindermoment voor in de kerk. Ook wordt er een kinderlied gezongen. Hierna gaan de kinderen naar hun eigen ruimte. Voordat het laatste lied in de dienst gezongen wordt, komen de kinderen weer terug bij hun ouders en sluiten we gezamenlijk de dienst af.


Voor de jongere kinderen is er iedere week kindernevendienst. De oudere kinderen zitten ook af en toe in de kerk om de hele dienst mee te maken. Het doel van kindernevendienst is om aan de kinderen de boodschap van God en de inhoud van de bijbelverhalen op hun eigen niveau uit te leggen. We gebruiken daarvoor het materiaal Bijbel Basics van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Iedere zondag staat er een ander bijbelgedeelte centraal bij de kindernevendienst. Er wordt gebeden, gepraat, gezongen, geknutseld, gepuzzeld of er wordt een proef, spel of quiz gedaan.


Rond de Veertigdagen tijd en Kerst zijn er speciale projecten. Ook hebben we ieder jaar een leuk uitje met alle kinderen en leiding samen.

Kinderclub Spoorzoekers

Voor de kinderen van groep 6 tot en met groep 8 is er de club Spoorzoekers. Eén keer in de maand komen we op vrijdag gezellig bij elkaar. Tijdens deze avond behandelen we een Bijbels onderwerp. Dit onderwerp komt dan terug in een gesprek, een spannend spel, escaperoom, challenge of filmavond. Tussendoor drinken we limonade en eten we wat lekkers. Rond de sinterklaasperiode doen we vaak een gezellig dobbelspel. Het seizoen sluiten we af met een leuk uitje.

Catechisatie

Onze catechisaties hebben we gezamenlijk met de NGK Gouda. We werken daar met de methode Follow-Up. Naast de focus op geloofsopvoeding wordt er extra ingezet op verbinding. Verbinding tussen de jeugd, maar ook met de andere leden van onze gemeenten en daarbuiten.

Tienerclub Soos
Soos is een tienerclub voor iedereen van 12 tot en met 15 jaar. Vrienden en vriendinnen zijn welkom en je hoeft geen lid te zijn van de kerk. Eens in de twee weken komen we op vrijdagavond samen (van 20:00-22:00) in het gebouw van de NGK, de Vaste Burcht. Hier doen we allerlei gezellige, sportieve en creatieve activiteiten. Het doel is om jongeren op een ontspannen manier te laten verbinden met elkaar en de kerk. De avonden hebben meestal geen inhoudelijk thema of gespreksonderwerp, maar voor, tijdens of na de activiteiten is er genoeg ruimte voor een praatje.
 

Ook worden er 3 á 4 wat grotere activiteiten per seizoen geregeld. Zo hebben we al eens een avondje bowlen en pizza eten, een BBQ en escaperoom gehad. Ook gaan we elk jaar met een grote groep jongeren naar EO-jongerendag, een supergave ervaring!


Wil je een keertje komen kijken? Van harte welkom, je zult je niet vervelen😊

Jeugddiensten

Eens in de 6 à 7 weken vinden de jeugddiensten plaats. Deze zijn op de tijden van de normale dienst, maar hebben een iets ander karakter. Er is een jeugddienstcommissie die nadenkt over de inhoud van de dienst. Het begint bij het vaststellen van een thema. Dit gaat in samenspraak met de predikant die deze dienst voorgaat. Hij of zij krijgt dan ook wat vragen mee, die meegenomen kunnen worden in de preek.


Daarna wordt er muziek uitgezocht die zo veel mogelijk past bij het thema. Hierin proberen we een mooie mix te maken tussen Nederlandse en Engelse liedjes, bekende en nog wat onbekende liedjes die makkelijk aangeleerd kunnen worden. Vaak is er de nodige afstemming nodig met de muziekgroep, het beamteam en natuurlijk de jongeren zelf. Zij mogen thema’s en liedjes aandragen en zouden ook de schriftlezing kunnen doen tijdens de jeugddienst.

Ook proberen we eens in de zoveel tijd wat extra's aan de jeugddienst toe te voegen. Dan nodigen we een spreker uit, organiseren we een lunch of is de dienst meer interactief.

Jeugdvereniging

De Jeugdvereniging (JV) is een handjevol jongeren dat eens in de twee weken samen komt in de Wegwijzer. Tijdens zo’n avond (onder leiding van de jeugdconsulenten) wordt er een onderwerp besproken waarbij teksten uit de Bijbel gebruikt worden om het onderwerp te onderbouwen. Na afloop is er tijd voor de jongeren om bij te kletsen.


De JV heeft ook een paar jaarlijkse activiteiten. Zoals kerstkaarten op kerstavond en paastaarten op eerste paasdag. Op deze momenten zetten de jongeren zich in om anderen een hart onder de riem te steken.

Jeugdconsulenten

In onze kerk vinden we het belangrijk om jongeren speciale individuele aandacht te geven. Volwassenen krijgen regelmatig een bezoek van de wijkouderling. De jeugd (12 tot ongeveer 23 jaar) krijgt dat van een jeugdconsulent. De jeugdconsulent voert met de jongeren gesprekken over 'Wat houdt ze bezig?', 'Waar lopen ze tegenaan?', 'Hoe heeft geloof een plekje in hun drukke bestaan?' en 'Hebben ze ergens steun bij nodig?'.


De jeugdconsulenten vallen onder de jeugdouderling en zij hebben regelmatig overleggen met elkaar. Er wordt dan besproken of er iets is waar meerdere jongeren tegenaan lopen en of ze daar als jeugdpastoraat iets mee kunnen.

bottom of page